در این مطلب میخواهیم به عوارض دیابت بر کلیه یپردازیم. دیابت بیماری است که در آن بدن شما نمی تواند انسولین کافی تولید کند یا نمی تواند به درستی از مقدار طبیعی انسولین در بدن استفاده کند. انسولین هورمونی است که میزان قند خون را تنظیم می کند. قند خون بالا می تواند در بسیاری از قسمت های بدن از جمله کلیه ها مشکل ایجاد کند.
مراقبت از کلیه در بیماران دیابتی
مشکلات کلیوی در بیماران دیابتی عمدتا به دلیل اختلال در عملکرد گلومرول است که در واقع محل تصفیه خون است. در مراحل اولیه بیماری ، پروتئین در ادرار ظاهر می شود که با تشخیص به موقع در این مرحله می توان از این پروتئین جلوگیری کرد.
در مرحله بعدی ، کلیه ها توانایی دفع مواد زائد (مانند کراتینین و اوره) از خون را از دست می دهند.
در بیشتر افراد مبتلا به دیابت نوع 1 ، علائم بیماری کلیه 15 تا 20 سال بعد ظاهر می شود. شیوع نارسایی کلیه در دیابت نوع 2 کمتر است ، اما با سرعت بیشتری اتفاق می افتد و معمولاً طی 10 سال اتفاق می افتد.
باید توجه داشته باشید که فشار خون بالا عامل اصلی در بروز بیماری کلیوی در افراد دیابتی است. سابقه خانوادگی فشار خون بالا در دیابتی همچنین خطر ابتلا به بیماری کلیوی را افزایش می دهد.
فشار خون بالا معمولاً به عنوان فشار خون بیشتر از 90/ 140 میلی متر جیوه شناخته می شود. در این راستا ، اگر شخصی با فشار خون بالا طبق نظر پزشک داروهای ضد فشار خون را به طور منظم مصرف کند ، می تواند از پیشرفت یا پیشرفت بیماری کلیه جلوگیری کند.
همچنین رعایت رژیم کم پروتئین در بیماران دیابتی مبتلا به مشکلات کلیوی مفید است. بنابراین ، برای محافظت از کلیه ها ، قند خون و فشار خون خود را کنترل کنید. بنابراین ، مشکلات کلیوی در دیابت ، مانند سایر عوارض مزمن ، قابل پیشگیری یا حداقل تأخیر است.
مهمترین نکته برای جلوگیری از عوارض دیابت این است که سطح قند خون خود را در محدوده طبیعی (70-110 میلی گرم در دسی لیتر) نگه دارید و نکات زیر را همیشه در ذهن داشته باشید:
در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر که نشان دهنده عفونت کلیه یا مثانه است ، به پزشک خود بگویید:
o کمردرد
o بی اختیاری ادرار
تکرر ادرار
عدم توانایی در ادرار با وجود احساس
o ادرار ابری یا خونی
فشار خون خود را مرتباً بررسی کنید و در صورت بالا بودن به پزشک مراجعه کنید.
اگر فشار خون دارید:
o نمک کمتری مصرف کنید.
o به وعده های غذایی نمک اضافه نکنید.
از غذاهای بسیار شور مانند چیپس ترشی سیب زمینی و غیره پرهیز کنید.
o وزن خود را در حد مطلوب نگه دارید.
مصرف گوشت قرمز ، ماهی ، پنیر و سایر غذاهای پروتئینی را محدود کنید.
قند خون خود را مرتباً بررسی کنید.
o سیگار نکشید. توجه داشته باشید که سیگار کشیدن می تواند مشکلات کلیه را بدتر کند.
در صورت امکان ، قند خون (HbA1C) خود را اندازه بگیرید. این آزمایش وضعیت کنترل قند خون شما را در طی 1-3 ماه گذشته نشان می دهد.
با داشتن رژیم غذایی مناسب ، ورزش منظم و مصرف منظم داروهای تجویز شده ، به کنترل سطح قند خون کمک کنید.
سالانه برای بررسی عملکرد کلیه خود به پزشک مراجعه کنید.
اعضای گروه دیابت می توانند به شما کمک کنند خطر آسیب کلیه را کاهش دهید.