Home » مقالات » داروی پردنیزون

داروی پردنیزون

داروی پردنیزون،  پردنیزون دسته ای از کورتیکواستروئیدها یا استروئیدها یا کورتیکواستروئیدها است. پردنیزون از ایجاد موادی در بدن جلوگیری می کند که باعث التهاب می شوند، بنابدراین پردنیزون ماده ای ضد التهاب است و اثر آن در درمان بسیاری از بیماری ها به دلیل خاصیت ضد التهابی است.

داروی پردنیزون

داروی پردنیزون

پس از مصرف در بدن ، این ماده به پردنیزولون تبدیل می شود ، که فرم فعال پردنیزون است. دگزامتازون ، بتامتازون وهیدروکورتیزون از دیگر استروئیدها یا کورتیکواستروئیدها هستند.

پردنیزون مانند سایر کورتیکواستروئیدها دارویی بسیار قدرتمند است. این دارو برای درمان طیف وسیعی از بیماری ها استفاده می شود ، اما هرچه دارو قوی تر باشد ، عوارض جانبی آن خطرناک تر است.

یکی از رایج ترین عوارض جانبی همه کورتیکواستروئیدها از جمله پردنیزون ، پوکی استخوان است و یکی از خطرناک ترین و ناتوان کننده ترین عوارض جانبی ، نکروز یا تیرگی سر استخوان ران است.

کورتیکواستروئیدها ، از جمله پردنیزون ، می توانند به طور موقت علائم آزار دهنده بسیاری از بیماری های بدن را از بین ببرند یا حداقل کاهش دهند و به دلیل این توانایی ، متأسفانه ، بسیاری از آنها سو ab استفاده و سو mis استفاده می کنند ، غافل از اینکه اگرچه علائم بیمار ظاهر می شود اما این دارو کاهش می یابد ، اما ممکن است عوارض جانبی شدیدتر از خود بیماری باشد.

تمام کورتیکواستروئیدها از جمله پردنیزون مانند یک شمشیر دو لبه هستند. هرگز خودتان و بدون تجویز پزشک آن را مصرف نکنید. یک پزشک عاقل تنها زمانی مطمئن می شود که فواید آن از عوارض جانبی احتمالی آن بیشتر است.

پردنیزون برای درمان چه بیماری هایی استفاده می شود؟
پردنیزون برای درمان آسم و بسیاری از بیماری های ریوی استفاده می شود. پردنیزون برای درمان بیماری های روماتیسمی مانند آرتریت روماتوئید و لوپوس استفاده می شود.

پردنیزون در درمان بیماری های دستگاه گوارش مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون ، بیماری های آلرژیک ، بیماری های غدد درون ریز مانند نارسایی آدرنال و التهاب تیروئید ، مقادیر بالای کلسیم در خون به دلیل سرطان ، التهاب تارهای صوتی ، ام اس ، سندرم نفروتیک ، میاستنی گراویس گراو ، سردردهای میگرنی و خوشه ای ، بیماری دوشن و سارکوئیدوز. پردنیزون همچنین پس از پیوند اعضا مانند پیوند قلب و کلیه و در درمان سرطان های مختلف ، به ویژه سرطان خون ، استفاده می شود.

عوارض مصرف پردنیزون چیست

بطور ساده عوارض مصرف پردنیزون به دو دسته عوارض شایع و ملایم و عوارض کمتر شایع ولی شدید تقسیم می‌شود. مهم‌ترین عوارض شایع مصرف پردنیزون اختلال خواب، سرگیجه، افزایش اشتها، تعریق زیاد، سوء هاضمه، اختلال خلق و خو و عصبی شدن است. عوارض پردنیزون بر حسب ارگان و سیستم گرفتار عبارتند از

  • بیماری‌های آلرژیک : مانند قرمزی پوست، کهیر، تنگی نفس، تورم دهان و صورت و لب و زبان
  • مشکلات قلبی عروقی : مانند افزایش فشار خون، نارسایی قلبی و لخته شدن خون در رگ‌ها
  • مشکلات پوستی : مانند بروز آکنه، ورم موضعی پوست، کهیر، نازکی و شکنندگی پوست، خشکی پوست، پرمویی، دیر خوب شدن زخم‌های پوست، افزایش تعریق، ایجاد خطوط و ترک برداشتن روی پوست، ایجاد رگ‌های ظریف و فراوان در زیر پوست و ریزش موی سر، صورت پف کرده
  • اختلال غدد : مانند اختلال قاعدگی، افزایش قند خون، اختلال در رشد در کودکان
  • اختلال گوارشی : مانند افزایش اشتها و افزایش وزن، تهوع و نفخ شکم و درد شکم و سوراخ شدن معده و روده و خونریزی گوارشی
  • اختلالات خونی : مانند کم خونی و کاهش گلبول‌های سفید و کم شدن دفاع ایمنی بدن
  • اختلالات سیستم حرکتی بدن : مانند پوکی استخوان و افزایش احتمال شکستگی در همه بدن، نکروز یا سیاه شدن سر استخوان ران، لاغری و ضعف و درد عضلات بدن، ضعیف شدن و بدنبال آن پاره شدن تاندون ها
  • اختلالات سیستم عصبی : مانند فراموشی، اضطراب، افسردگی، سرگیجه، بی‌خوابی، اختلالات خلق و شخصیت
  • اختلالات بینایی : مانند تاری دید، کاتاراکت و آب سیاه یا افزایش فشار چشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *